magyar english

EU támogatások Iroda Által kezelt prioritások

 

1. prioritás: A tudásalapú gazdaság innováció- és vállalkozás-orientált fejlesztése

A prioritási tengely céljai:

  • A kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenység erősítése a régióban.
  • A régió területén működő vállalkozások működési hatékonyságának javítása, versenyképességük fokozása érdekében.
  • A nagy növekedési potenciállal bíró, magas hozzáadott-értékű tevékenységek fejlesztése a régióban.

A prioritástengely elsősorban „A versenyképesség meghatározó tényezőinek fejlesztése” specifikus célhoz járul hozzá, de elősegíti a régión belüli kohézió erősítését is köszönhetően a vállalkozások fejlesztésének és a helyi üzleti környezet támogatásának, valamint annak a hatályban lévő preferenciarendszernek, amelyet a visszatérítendő pénzügyi eszközökkel történő támogatásnál szem előtt tartunk. A régió nemzetközi versenyképességének fejlesztése mellett alapvető cél, hogy a fenntarthatóság, a környezetvédelem figyelembevétele rendszerezetten és tudatosan bekerüljön a vállalatok és szervezetek működési, termelési döntéseibe, ezáltal közvetlenül csökkentve a környezeti terhelést.

 

2. prioritás: A versenyképesség keretfeltételeinek fejlesztése

A prioritási tengely céljai:

  • A régió versenyképességének elősegítése a nemzetközi úthálózatba való bekapcsolódással.
  • A települések és kistérségek forgalmi viszonyainak hatékonyabb szervezése a haránt irányú közlekedési kapcsolatok fejlesztésével.
  • A közösségi közlekedés alternatív közlekedési módjai kihasználhatóságának elősegítése.

A prioritási tengely elsősorban „A régió nemzetközi versenyképességének fejlesztése” specifikus cél megvalósulását segíti elő az elérhetőség, a közlekedési kapcsolatok mennyiségi és minőségi javításával, szem előtt tartva a környezetileg fenntartható közlekedési módok térnyerését és a közlekedésbiztonságot.

 

3. prioritás: A régió vonzerejének fejlesztése

A prioritási tengely céljai:

  • A régió turisztikai versenyképességének fejlesztése.
  • Környezetvédelmi szolgáltató rendszer fejlesztése.
  • A régió természeti értékeinek megőrzése, rehabilitációja fenntartható hasznosítást elősegítő fejlesztések, szemléletformálás.

A régió vonzerejének fejlesztése prioritási tengely keretében a turizmus, természetvédelem, természeti környezet rehabilitációja, a környezeti szolgáltató-rendszer fejlesztése, a fenntartható fogyasztással és természetvédelmi szemléletformálással kapcsolatos beavatkozási irányok kerültek támogatásra.

Ezek az intézkedések a környezet természeti, épített, gazdasági állapotának javulását szolgálják, ezért a tervezett beavatkozások környezetvédelmi szempontú állapotjavítása érdekében a prioritás csak az elért eredményekkel arányos környezetterhelést engedi meg.

 

4. prioritás: A humán közszolgáltatások intézményrendszerének fejlesztése

A prioritási tengely céljai: a régió közszolgáltatási szektorának, intézményrendszerének fejlesztése a munkaerő-piaci szervezetek működési hatékonyságának javításával, a humán erőforrások minőségi erősödéséhez hozzájáruló közoktatási-művelődési, valamint szakképzési, felsőoktatási, egészségügyi és szociális szolgáltatási infrastruktúra fejlesztése révén. Az intézkedéseknek egyúttal figyelemmel kell lenniük a környezet védelmére, az elért eredményekkel arányos környezetterhelésre, energiahatékonyságra. A prioritási tengely elsősorban a „A régió belső kohéziójának és harmonikus térszerkezetének fejlesztése ” célhoz járul hozzá.

 

5. prioritás: Települési területek megújítása

A prioritási tengely célja: a települési életminőség növelése a fizikai környezet minőségének javításával és a települési vonzerő javításával. A prioritási tengely „a régió belső kohéziójának és a harmonikus térszerkezetének fejlesztése” célhoz járul hozzá.

A prioritás beavatkozási területei: integrált, szociális típusú rehabilitáció; települési központok fejlesztése az identitást erősítő funkciók előtérbe helyezésével.

 

 
Új Széchenyi Terv
2017. március
H K Sze Cs P Szo V
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Kapcsolat
1146 Budapest,
Hermina út 17.
Tel.: központ (36-1) 471-8955
Tel.: ügyfélszolg. (36-1) 471-8959
Fax: (36-1) 471-8975
E-mail: proregio@proregio.hu
email print